Sunday, Nov. 29, 2015

Počela sanacija i restauracija Saburine kuće u Sarajevu

22. maj 2013.

Počela sanacija i restauracija Saburine kuće u Sarajevu

Sanacija i restauracija stambene cjeline Saburina kuća, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, počela je prošle sedmice.

S obzirom da je objekat bio u zapuštenom stanju, prvo je očišćen prostor oko kuće i unutrašnjost, a potom se pristupilo obijanju starog maltera na zidovima unutar kuće i izmjeni elektroinstalacija, nakon čega će početi malterisanje unutrašnjosti.

Ovo je prva faza radova koja će još obuhvatiti sanaciju podova i zamjenu vodovodnih instalacija u kompletnom objektu.

Sanaciju prve faze stambene cjeline Saburina kuća finansira Općina Stari Grad, a izvodi firma “Marušić” d.o.o.

Ugovor o prvoj fazi sanacije Saburine kuće, vrijedan 75.000 KM, potpisali su 24. aprila ove godine predstavnici Općine Stari Grad, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i firme “Marušić”.

Sredstva su obezbijeđena u budžetu Općine Stari Grad.

Kako je tom prilikom izjavio načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić, kompletna rekonstrukcija ovog objekta koštat će od 150.000 do 170.000 KM.

- Ukoliko bi se i Ministarstvo kulture i sporta FBiH uključilo u ovaj projekat, Saburina kuća mogla bi biti sanirana do kraja godine. Ako ne bude podrške iz Ministarstva, Općina će u narednoj godini planirati novac za okončanje projekta sanacije Saburine kuće – izjavio je tada Hadžibajrić.

Općina Stari Grad je prošle godine s 23.000 KM finansirala izradu projektne dokumentacije za sanaciju ovog objekta, a Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo je proveo tendersku proceduru i odabrao izvođača radova.

Saburina kuća je izgrađena u 18. stoljeću namjenski kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom.

Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata.

Objekt je bio u lošem stanju i prije rata, a od 1992. do 1995. godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta, pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

(Fena)

Podijeli

Povezano

Drugi dan SOS Dizajn Festivala rezervisan za izložbu “Plakatiranje”
Prezentacija projekta afričke grupe umjetnika “Invisible borders – From Lagos to Sarajevo”
Objavljen novi broj časopisa “Bosanska vila”

About Author

admin

Ostavi komentar